Over mij

Filosofie

Met Fons et origo wil ik hondeneigenaars helpen om voeding voor hun hond te vinden. Ik geef voedingsadvies die uw hond (nog) gezonder maakt en hen een langer leven geeft.

De voeding die ik verkoop heb ik speciaal geselecteerd op basis van een grondig kwaliteitsonderzoek (via de samenstelling, de analyse, de productiewijze, ...). Er is enkel Super Premium voeding, natuurvoeding en rauwvoeding te verkrijgen via de webshop.

Wat doet Fons et Origo?

Als hondenvoedingsdeskundige stel ik voedingsberekeningen op voor uw favoriete viervoeter zodat uw hond zo gezond mogelijk zijn leven kan leiden. Dit is een unicum in België, Fons et origo is de enige zaak waar u door een expert een individuele voedingsberekening kunt laten opmaken die volledig aangepast is aan u en uw hond.Omdat het niet alleen moeilijk is te weten welke voeding gezond is voor uw hond, maar goede voeding ook soms moeilijk te vinden is, verkoop ik in de webshop enkel kwalitatieve hondenvoeding. Deze speciaal geselecteerde voeding gaat terug naar de natuur en versterkt zo de resistentie tegen ziektes en verlengt de levensduur van uw geliefde viervoeter.

U kunt voor uw gemak een abonnement op de voeding aanschaffen zodat u maandelijks de voeding aan huis geleverd krijgt. Als u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief krijgt u telkens nog een extra actie bovenop de maandelijkse acties.

Waarom Fons et Origo?

Fons et Origo is opgestart doordat ik tijdens mijn studies en ervaringen heb opgemerkt dat de juiste voeding de gezondheid van een hond enorm kan beïnvloeden. Er is veel verschil in kwaliteit en samenstelling tussen de verschillende merken hondenvoeding. Maar door de overvloed aan merken is het moeilijk om te weten welke voeding bij uw hond past en welke voeding hem net (meer risico op) kwaaltjes geeft. Voeding kan ervoor zorgen dat bepaalde medische, mentale of fysieke problemen opgelost raken. Fons et origo kan helpen wanneer uw hond medische kwaaltjes vertoont zoals braken, diarree, doffe vacht, sufheid, ... of voorkomen van problemen op de oude dag. Als uw hond een bepaald probleem of ziekte heeft of als u uw gezinslid gewoonweg de beste zorgen wilt geven,  kan ik u helpen. Dat is wat ik doe, kwaliteitsvolle voeding bereikbaar maken. Bij Fons et Origo zal u dan ook enkel voeding vinden met een uitstekende samenstelling. En om u de keuze makkelijker te maken en de ideale voeding voor uw hond te vinden is er de persoonlijke voedingsberekening. Het doel van Fons et Origo is immers om honden in heel België (en ver daarbuiten) een gezonder en langer leven te geven.

Jo Vermandere


hondenvoedingsdeskundige
hondenvoedingsdeskundige

Goededag,

Ik ben Jo Vermandere, een gediplomeerde dierenverzorger uit Wervik die zich gespecialiseerd heeft in hondenvoeding. Van jongs af aan is het mijn droom geweest om met dieren te werken. Daaruit volgde dan logischerwijze dat ik een bachelorstudie Dierenzorg aan Vives te Kortrijk volgde. Gedurende deze studieperiode heb ik mijn interesse ontwikkeld voor hondenvoeding. Ik merkte dat voeding vaak ondergewaardeerd wordt, ookal is het zeer belangrijk voor een positieve ontwikkeling van honden.

 

Door de jaren heen heb ik de mogelijkheid gekregen om veel ervaringen op te doen. Hieronder een opsomming van de belangrijkste werkervaringen die ervoor gezorgd hebben dat ik me verder heb kunnen ontwikkelen:

 • Honden en kattenpension
 • Boxerfokkerij
 • Dierenasiel
 • Dierenspeciaalzaak


Daarnaast heb ik de mogelijkheid gekregen om stageverslagen en een bachelor proef te schrijven die onderbouwd zijn met wetenschappelijke informatie. Hieronder een opsomming van mijn zelfgeschreven verslagen:


 • 'Oorzaken en correctiemogelijkheden van afwijkend gedrag bij asielhonden.'
 • 'Medische protected contact training van wilde dieren.'
 • Bachelor proef: 'De invloed van tryptofaan in de voeding op het gedrag van honden.'

          Hieronder kunt u mijn bachelor proef lezen.

Bijscholingen

 • Barf door dierenarts Tannetje Koning
 • Voeding voor honden Tania Tinck
 • Dierenasielmedewerker aan het centrum voor afstandsonderwijs
 • Animal Behaviour and Welfare van The University of Edinburgh
 • Introduction to canine nutrition van Dr. Ava Frick
 • ...


Aanvullende literatuur

 • Manual of Companion Animal Nutrition & Feeding - Noel C. Kelly, Josephine M. Wills

 • Companion Animal Nutrition - Nicola Ackerman

 • Canine and Feline Nutrition: A Resource for Companion Animal Professionals - 

  Linda P. Case, Daniel P. Carey, Diane A. Hirakawa, Leighann Daristotle

 • Small Animal Nutrition - Sandie Agar

 • Alles over de invloed van Voedingsstoffen op de gezondheid van Honden en katten - P. Dominique Grandjean

 • Vele wetenschappelijke artikels zoals: 

  "Effect of dietary protein content and tryptophan supplementation on dominance aggression, territorial aggression, and hyperactivity in dogs" - Jean S. DeNapoliNicholas H. DodmanLouis ShusterWilliam M. RandKathy L. Gross.

 • Vele eindwerken zoals "Hypothyroïdie bij de hond: een endocrinologische aandoening nader bekeken" - Natasja Smets.
 • ...

Contact 

Tel.: 0475/47.10.76

 

info@fonsetorigo.be


Jo Vermandere

Geluwestraat 29, Wervik 8940

BTW: BE 0697.726.146

Banknr.: BE55 9733 4942 4144

Volg ons